Gréckokatolíci si pripomenú výročie mučeníckej smrti P. P. Gojdiča

15.07.2010 Prešov

Prešov 15. júla (TASR) – Gréckokatolícki veriaci si v sobotu (17.7. ) pripomenú 50. výročie mučeníckej smrti blahoslaveného Pavla Petra Gojdiča.
Archieparchiálna odpustová slávnosť sa začína o 10. hodine v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove.
Riaditeľ Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík informoval TASR, že archijerejskej svätej liturgii bude predsedať košický eparcha Milan Chautur, ktorý prednesie aj homíliu. Po nej bude nasledovať Moleben k bl. biskupovi Gojdičovi.
\"Okrem výročia mučeníckej smrti bl. biskupa si pripomenieme aj 60. výročie jeho uväznenia totalitným režimom a 70. výročie vymenovania Gojdiča za sídelného prešovského biskupa, \" uviedol Petrík.
Pavel Peter Gojdič sa narodil 17. júla 1888 v Ruských Pekľanoch neďaleko Prešova v rodine gréckokatolíckeho kňaza. V roku 1927 bol v Ríme vysvätený za biskupa a stal sa apoštolským administrátorom Prešovskej eparchie. Za prešovského sídelného biskupa ho vymenovali 17. júla 1940.
V apríli 1950 bol internovaný, následne uväznený a v nasledujúcom roku vo vykonštruovanom procese odsúdený na doživotné väzenie, stratu občianskych práv a konfiškáciu majetku. V deň svojich narodenín zomrel v roku 1960 vo väzení v Leopoldove. Pápež Ján Pavol II. ho blahorečil v roku 2001. Začiatkom roka 2008 udelili Gojdičovi vyznamenanie in memoriam Spravodlivý medzi národmi za záchranu židovských spoluobčanov počas holokaustu.
 

Vyberte región

mark